EUR
ESPA PDF GR

Κινητό | Πώς να τοποθετήσετε το κινητό σας στη σωστή βάση;

Στα καινούργια μοντέλα η χρήση του κινητό τηλεφώνου είναι παιχνιδάκι. Το συνδέουμε εύκολα και απλά μέσω του Bluetooth στο σύστημα infotainment και ξενοιάσαμε μία και καλή. Τηλεφωνικές κλήσεις, GPS, ακόμη και το «άναψε-σβήσε» μίας οικιακής ηλεκτρικής συσκευής (αν βρίσκεσαι σε μία Mercedes), όλα ρυθμίζονται με την χρήση της οθόνης αφής στο κέντρο του ταμπλό. Τι συμβαίνει όμως αν το αυτοκίνητό μας δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραπάνω υπηρεσία συνδεσιμότητας, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω εξοπλιστικής έκδοσης; Η «πατροπαράδοτη», αλλά αρκετά εύχρηστη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η χρήση μίας βάσης κινητού τηλεφώνου. Χρήση όχι όπου κι όπου, διότι και ο νόμος (που θα αναλύσουμε στην συνέχεια) και η απλή λογική μάς «υποχρεώνουν» να την τοποθετήσουμε σε πρακτικό σημείο που αφενός μας εξυπηρετεί, αφετέρου δεν εμποδίζει στο ελάχιστο την εξωτερική μας ορατότητα.

Αφού μάθαμε τα γενικά, πάμε να εξειδικεύσουμε την πληροφορία με τις πέντε πιο ασφαλείς και βολικές θέσεις για να τοποθετηθεί η βάση ενός κινητού τηλεφώνου.
 
1) Πάνω στο παρμπρίζ
Το παρμπρίζ είναι ίσως η πιο διαδεδομένη και συχνά χρησιμοποιούμενη επιλογή τοποθέτησης για την βάση των κινητών τηλεφώνων. Με ειδική κόλλα ή με την χρήση βεντούζας η βάση μπαίνει περίπου στο ύψος των ματιών όπου έχουμε καλή ορατότητα του δρόμου και εύκολη χρήση και του κινητού.
 
2) Πάνω στο ταμπλό
Αφήνοντας το παρμπρίζ, εξίσου αγαπημένη επιλογή είναι το ταμπλό του αυτοκινήτου. Είναι πιο προσβάσιμη λόγω απόστασης για τον οδηγό, περιορίζει ελάχιστα την ορατότητα του δρόμου και είναι περισσότερο ασφαλής σε σχέση με ένα αντικείμενο πάνω στο παρμπρίζ σε πιθανότητα τροχαίου. Η έκθεση στον ζεστό ήλιο είναι ένας σημαντικός μπελάς, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κολλημένη πάνω στο παρμπρίζ βάση.
 
3) Αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού
Για εκείνους που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τόσο πολύ τα handsfree ακουστικά αλλά βάζουν ανοιχτή ακρόαση πιο καλή λύση είναι οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού. Αν μάλιστα είναι οι παραδοσιακοί ορθογώνιου σχήματος η στερέωση γίνεται ευκολότερα, ενώ επίσης δεν εμποδίζεται στο ελάχιστο η ορατότητά μας. Προσοχή: μην αφήνεται το κινητό εκτεθειμένο στον κλιματισμό με ζεστό αέρα γιατί κινδυνεύει να υπερθερμανθεί και να «κολλάει».
 
4) Ποτηροθήκες στην κεντρική κονσόλα
Εφόσον το αυτοκίνητό σας έχει μεγάλες (ποτηρο)θήκες στην κεντρική του κονσόλα, τότε είναι περισσότερο εύκολο να τοποθετηθεί εκεί μία βάση κινητού τηλεφώνου. Απλώνοντας το χέρι του ο οδηγός έχει άμεση πρόσβαση αν και «παίρνει» πιο συχνά τα μάτια του από τον δρόμο. Προσέχουμε, βέβαια, να μην είναι σε θέση που μας εμποδίζει στον λεβιέ των ταχυτήτων. Αυτήν τη θέση δεν την προτείνουμε.
 
5) Στον κεντρικό καθρέπτη
Η τοποθέτηση της συσκευής στον κεντρικό καθρέπτη διευκολύνει στο ότι ουσιαστικά κοιτάζουμε παράλληλα τον δρόμο (πίσω μας) και την οθόνη/GPS. Μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα, προσφέρει μεγάλες γωνίες θέασης, απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πόσο καλά έχει στερεωθεί.
 
Τι λέει η ελληνική νομοθεσία
Κλείνοντας, ας δούμε τι αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τόσο για την χρήση κινητού τηλεφώνου όσο και για τα πρόσθετα εξαρτήματα τοποθετεί κανείς σε ένα αυτοκίνητο. Πρώτα από όλα, στο άρθρο 81 του ΚΟΚ με τίτλο «Μηχανισμοί, εξαρτήματα και συσκευές οχημάτων» γίνεται αναφορά στον ανεμοθώρακα, τονίζοντας πως «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού». Όσον αφορά την επιτρεπόμενη χρήση κινητού τηλεφώνου, ο ΚΟΚ στο άρθρο 13 «Οδηγοί» επισημαίνει πως «Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».

πηγή: https://www.autotriti.gr/

City Car Rental © 2022 | All Rights Reserved | Powered by Rent a Car
Credit-Card

Όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας διεκπεραιώνονται μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πληρωμών "Cardlink e-Commerce" της Cardlink και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση TLS 1.1 με πρωτόκολλο κρυπτογράφησης 128-bit (Secure Sockets Layer - SSL). Η κρυπτογράφηση είναι ένας τρόπος κωδικοποίησης της πληροφορίας μέχρι αυτή να φτάσει στον ορισμένο αποδέκτη της, ο οποίος θα μπορέσει να την αποκωδικοποιήσει με χρήση του κατάλληλου κλειδιού.

This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information