Αρχαιολογικο Μουσειο
Λευκος Πυργος
Ο Λευκος Πυργος, ειναι το συμβολο της Θεσσαλονικης. Χτισμενος το 1535, αποτελεσε το οχυρο της πολης προς τη θαλασσα, αλλα χρησιμοποιηθηκε και ως φυλακη και μερος βασανιστηριων. Μετα την απελευθερωση της πολης, ο Πυργος ασβεστωθηκε για να καθαριστει απο το αιμα και μετονομαστηκε σε «Λευκος Πυργος». Εχει κυλινδρικο σχημα το υψος ειναι περιπου 35 μετρα και αποτελειτε απο εξι οροφους, με κεντρικες κυκλικες αιθουσες, οπου εκθετονται σημαντικα ιστορικα ευρηματα. Διατηρειται σε αριστη κατασταση και η θεα απο την κορυφη του ειναι μαγευτικη.
Αψιδα Γαλεριου η Καμαρα
Χτιστηκε το 305 μ.Χ. για τον εορτασμο του θριαμβου του Γαλεριου επι των Περσων. Απο την αρχικη αψιδα μονο 3 στυλοι και τμημα της ανω λιθοδομης εχουν διασωθει. Οι 2 κυριοι στυλοι καλυπτονται απο μαρμαρινες σκαλιστες πλακες. Το οικοδομημα αποτελουταν αρχικα απο 4 κυριους στυλους και 2 μικροτερους σε καθε πλευρα που στηριζαν την κεντρικη δομη. Μεσω της αψιδας ηταν δυνατη η προσβαση στο παλατι του Γαλεριου και τη Ροτοντα.
Ροτοντα
Η Ροτοντα κτιστηκε στα χρονια του καισαρα Γαλεριου, (περι το 306 μ.Χ.), ως ναος του Δια η του Καβειρου η κατ’ αλλους, ως Μαυσωλειο του ιδιου. Στο κυκλικο σχημα της οφειλει και την ονομασια της. Συνδεοταν με την Αψιδα του Γαλεριου και τα ανακτορα του με ιδιαιτερη οδο. Δεχτηκε πολλα πληγματα απο σεισμους και πολεμους, καθως και πληθος παρεμβασεων, στην πορεια των αιωνων. Εγινε χριστιανικος ναος, τζαμι, Μουσειο και χωρος πολιτιστικων εκδηλωσεων.
Αρχαια Αγορα
Η αρχαια αγορα ηταν το κεντρο της ρωμαϊκης πολης της Θεσσαλονικης με δημοσια κτηρια, ωδειο, στοες και χωρους ψυχαγωγιας. Εκτεινοταν σε εκταση περιπου, 20 στρεμματων μεταξυ των σημερινων οδων Ολυμπου και Φιλιππου.
Αρχαιολογικο Μουσειο
Εδω εκτιθενται πλουσιες συλλογες της αρχαιας, ελληνιστικης και ρωμαϊκης ιστοριας του τοπου, υπεροχα γλυπτα, παμπολλες σαρκοφαγοι και κτερισματα, πολυτιμα και καθημερινα αντικειμενα, με κορωνιδα τους θησαυρους της Βεργινας και του Δερβενιου.
Εβραϊκο Μουσειο
Το Εβραϊκο Μουσειο της Θεσσαλονικης, στη οδο Αγιου Μηνα, λειτουργει απο το 2001 με σκοπο να καταγραψει την Σεφαραδιτικη κληρονομια των εβραιων που μετοικισαν στον ελλαδικο χωρο, υστερα απο το διωγμο τους απο την Ισπανια τον 15ο αι., φερνοντας μαζι τους και ολο τον Αναγεννησιακο δυτικο πολιτισμο της Μεσογειου. Ο,τι απεμεινε απο την καταστροφικη πυρκαγια του 1917 και τη λαιλαπα του Β’ Παγκοσμιου πολεμου, οπως επιτυμβιες στηλες, θρησκευτικα και τελετουργικα σκευη, βιβλια, εγραφα, φορεσιες και χρηστικα αντικειμενα της καθημερινοτητας, παρουσιαζουν την ιστορια της εβραϊκης κοινοτητας στη Θεσσαλονικη απο τον 3ο αιωνα π.Χ. εως το ολοκαυτωμα, που αποτυπωνεται μεσα απο ενα πλουσιο φωτογραφικο υλικο και ενημερωτικα κειμενα.
Κεντρο Διαδοσης Επιστημων & Μουσειο Τεχνολογιας
Science Center and Technology Museum “NOESIS”
Το Κεντρο Διαδοσης Επιστημων & Μουσειο Τεχνολογιας της Θεσσαλονικης ιδρυθηκε το 2001 με σκοπο να προαγει τη γνωση και την κατανοηση θεματων επιστημης, τεχνολογιας και τεχνικου πολιτισμου. Το υπερσυγχρονο αυτο μουσειο, περιλαμβανει εναν χωρο διαδρασης, κινηματογραφο γιγαντοοθονης για προβολες επιστημονικων και περιβαλλοντικων ταινιων σε 3 διαστασεις, το ψηφιακο πλανηταριο οπου γινεται αναπαρασταση αστρονομικων και φυσικων φαινομενων και ο προσομοιωτης εικονικης πραγματικοτητας, οπως ενος ταξιδιου στο Διαστημα η στον βυθο του Ωκεανου. Προκειται για το πιο συγχρονο μουσειο της Θεσσαλονικης. Απεχει μολις 10 λεπτα απο το αεροδρομιο Μακεδονια της Θεσσαλονικης.