Στα νεα μοντελα, η χρηση του κινητου ειναι παιδικο παιχνιδι. Απλως συνδεστε το μεσω Bluetooth στο συστημα infotainment και τελειωσατε. Οι τηλεφωνικες κλησεις, το GPS, ακομη και ο διακοπτης on/off μιας συσκευης (αν ειστε σε Mercedes) ελεγχονται ολα χρησιμοποιωντας την οθονη αφης στο κεντρο του ταμπλο. Τι γινεται ομως αν το αυτοκινητο μας δεν μπορει να υποστηριξει την παραπανω υπηρεσια συνδεσιμοτητας, λογω παλαιοτητας η εκδοσης εξοπλισμου; Η «παλιομοδιτικη», αλλα πολυ πρακτικη λυση σε αυτη την περιπτωση ειναι η χρηση βασης κινητου τηλεφωνου. Οχι πουθενα, γιατι τοσο ο νομος (που θα αναλυσουμε περαιτερω) οσο και η απλη λογικη μας «αναγκαζουν» να τον τοποθετησουμε σε ενα πρακτικο μερος που αφενος μας εξυπηρετει και αφετερου δεν εμποδιζει σε κανενα τροπο εξωτερικης ορατοτητας μας.
Αφου μαθουμε τις γενικοτητες, ας περιορισουμε τις πληροφοριες για τα πεντε πιο ασφαλη και βολικα μερη για να τοποθετησετε τη βαση ενος κινητου τηλεφωνου.
1) Στο παρμπριζ
Το παρμπριζ ειναι ισως η πιο δημοφιλης και συχνα χρησιμοποιουμενη επιλογη τοποθετησης για υποστηριξη κινητου τηλεφωνου. Με ειδικη κολλα η με χρηση βεντουζας, η βαση τοποθετειται περιπου στο υψος των ματιων, επιτρεποντας καλη ορατοτητα του δρομου και ευκολη χρηση του κινητου τηλεφωνου.
2) Στο ταμπλο
Αφηνοντας το παρμπριζ, εξισου αγαπημενη επιλογη ειναι το ταμπλο του αυτοκινητου. Ειναι πιο προσιτο λογω της αποστασης για τον οδηγο, περιοριζει την ορατοτητα του δρομου στο ελαχιστο και ειναι ασφαλεστερο απο ενα αντικειμενο στο παρμπριζ σε περιπτωση τροχαιου ατυχηματος. Η εκθεση στον καυτο ηλιο ειναι μια μεγαλη ενοχληση, οπως ακριβως και με τη βαση κολλημενη στο παρμπριζ.
3) Αεραγωγοι συστηματος κλιματισμου
Για οσους δεν θελουν να χρησιμοποιουν ακουστικα hands-free τοσο πολυ, αλλα βαζουν το μεγαφωνο, οι αεραγωγοι του συστηματος κλιματισμου ειναι καλυτερη λυση. Εαν ειναι οι παραδοσιακοι ορθογωνιοι αεραγωγοι, η στερεωση τους ειναι ευκολοτερη και η ορατοτητα δεν παρεμποδιζεται καθολου. Προειδοποιηση: μην αφηνετε το φορητο υπολογιστη εκτεθειμενο σε ζεστο αερα απο το κλιματιστικο γιατι μπορει να υπερθερμανθει και να «κολλησει».
4) ποτηροθηκες στην κεντρικη κονσολα
Εφοσον το αυτοκινητο σας εχει μεγαλες ποτηροθηκες στην κεντρικη κονσολα, ειναι ευκολοτερο να τοποθετησετε εκει μια θηκη κινητου. Τεντωνοντας το χερι τους, ο οδηγος εχει αμεση προσβαση, ακομα κι αν «παιρνουν τα ματια τους απο το δρομο» πιο συχνα. Φυσικα, προσεχουμε να μην βρισκομαστε σε θεση που εμποδιζει τον λεβιε ταχυτητων. Δεν συνιστουμε αυτη τη θεση.
5) Στον κεντρικο καθρεφτη
Η τοποθετηση της συσκευης στον κεντρικο καθρεφτη ειναι πιο ευκολη, καθως ουσιαστικα κοιταμε τον δρομο (πισω μας) και την οθονη/GPS ταυτοχρονα. Τοποθετειται ευκολα και προσφερει εξαιρετικες γωνιες θεασης, αλλα πρεπει να προσεχετε πως στερεωνεται.
Τι λεει η ελληνικη νομοθεσια
Εν κατακλειδι, ας δουμε τι λεει ο κωδικας εθνικης οδου για τη χρηση κινητου τηλεφωνου και προσθετων αξεσουαρ που τοποθετουμε σε ενα αυτοκινητο. Καταρχας, το αρθρο 81 του κωδικα με τιτλο «Μηχανισμοι, εξαρτηματα και συσκευες οχηματων», αναφερεται στο παρμπριζ, τονιζοντας οτι «απαγορευεται η τοποθετηση η αναρτηση μπροστα η πισω απο το παρμπριζ, καθως και η προσαρτηση αντικειμενων που μειωστε την ορατοτητα του οδηγου. Σχετικα με την επιτρεπομενη χρηση κινητων τηλεφωνων, το MCC, στο αρθρο 13 «Οδηγοι», τονιζει οτι «η χρηση κινητου τηλεφωνου κατα την οδηγηση επιτρεπεται μονο εαν ειναι τοποθετημενο σε ειδικη θεση για χρηση hands-free η οταν χρησιμοποιειται με ασυρματα ακουστικα.